วันเวลาปัจจุบัน 01 ต.ค. 2023, 19:58  เขตเวลา GMT + 7 ชั่วโมง
กลับไปยังกระทู้  [ 12 โพสต์ ]    Bookmark and Share
เจ้าของ ข้อความ
โพสที่ยังไม่ได้อ่าน เมื่อ: 29 พ.ค. 2011, 12:28 
 
ออฟไลน์
สมาชิกใหม่
สมาชิกใหม่
ลงทะเบียนเมื่อ: 23 พ.ค. 2011, 17:57
โพสต์: 6


 ข้อมูลส่วนตัว


หน้า1 About two thousand five hundred years ago there ruled in lndia king shuddodhan of shaka dynasty. His eapital was in the city of kapilvastu.
Shakya dynasty in surya vansha is considered to bo a branch of eksvaku dynasty in treat yuga. King shuddodhan had two queens. The elder was mahmaya and the younger prajawati but he had no issue.
One night queen mahamaya saw in her dream a white elephant with six tusks and a hexagonal brght star. The star had entered in her body.


หน้า2 the queen conceived tha very day. When she was going to her fathr s house she stood holing the branch of a tree on the way in lumbini forest. There a son was born to her without any pain. This strange boy immediately after birth moved seven steps wherever he placed his step lotus flowers sprang up from the earth
Queen mahamaya breathed her last in a few days, the other queen prajawati brought up the prmce. Even in his infancy sidhartha used to sit in meditation leaving aside his toys. The parents felt worried seeing this condition of the child.
On growind up a little, there appeared strange virtues in prince sidhartha.

หน้า3 He did not shoot with his arrows even the deer which came close to him. He would allow it to run away.
When his horse panted due to running he would gct down, wipe oft the dust, pat lovingly and shower shower his affection on it.
One day a swan dropped down in his garden. Pnnce Devadutta had shot it down with his arrow. Sidhartha took out the aeeow, washed its wound and held it to his bossom. When Devadutta demanded it he refused to part with it. The metter reached to the court, but the decision of the court was in favour of sidhartha as he had saved the life of the swan. When the swan was fit to fly, he allowed it tofly away.


หน้า4 princess yashodhara placed the pridal garland round the neck of victorious prince sidhartha. Their marriage was solomnised with due ceremony.
At the time of the birth of the prince astrologers had predicted that he would either be an unvissible king or a detached thinker. King shudbhodhan had arranged for the prince to reside in a big palace. No talk on grief was to be held there which might create a feeling of detachment from the world in the prince. Once the prince expressed his desires to see the city. Tne hing got the city decorated on a grand scale. Prince sidhartha came out to see the city on a chariot.หน้า5 last prince sidhartha may be detached from the world. King sunddhodhan wanted to get him marred. An ashok ceremony was arranged to find out which princess he preferrd. All the princess came to the garden by turn to receiye presents from the hands of the prince. Last of all when princess, gopa (yashodhara) came, the prince took off his garland of jewels and gave it to hre.
For the marriage of jashodhara a trial of strength and knowlcdge among the princes was arranged. None could equal him in the use of sword and in ridi He pierced the laksha vedha by putting the string on the unbending singha henu.


แก้ไขล่าสุดโดย ชีวิ๓เช่uนั้uเอง เมื่อ 14 มิ.ย. 2011, 08:16, แก้ไขแล้ว 2 ครั้ง.

โพสที่ยังไม่ได้อ่าน เมื่อ: 03 มิ.ย. 2011, 20:10 
 
ออฟไลน์
สมาชิกใหม่
สมาชิกใหม่
ลงทะเบียนเมื่อ: 02 มิ.ย. 2011, 17:12
โพสต์: 8


 ข้อมูลส่วนตัว


ก็พอเข้าใจเรี่องว่าเป็นการพูดถืงพระพุทธประวัติค่ะเริ่มตั้งแต่พุทธบิดามารดา การประสูติ จนแต่งงานและการทำนายว่าจะเป็นพระศาสดาที่ยิ่งใหญ๋ จากจริยาวัตรก่อนบวชชองพระพุทธองค์ค่ะ ไม่ทราบว่าคัดมาจากทึ่ใดพิมพ์ผิดหลายที่แต่พอเข้าใจได้ ถัาการตอบนี้ไม่ต้องกับที่ประสงค์เมล์มาได้ ถ้าดืแล้วขอถวายบูชาธรรมแก่พระพุทธองค์ tongue


โพสที่ยังไม่ได้อ่าน เมื่อ: 03 มิ.ย. 2011, 21:18 
 
ออฟไลน์
สมาชิก ระดับ 3
สมาชิก ระดับ 3
ลงทะเบียนเมื่อ: 27 พ.ค. 2011, 23:50
โพสต์: 143


 ข้อมูลส่วนตัว


หน้า1 ประมาณสองพันห้าร้อยปีที่ผ่านมามีครอบงำใน lndia กษัตริย์ของราชวงศ์ชากาซูลู shuddodhan Eapital ของเขาถูกในเมืองของ kapilvastu
ราชวงศ์ Shakya ใน vansha ของพระอาทิตย์จะถือเป็นการ bo สาขาของราชวงศ์ eksvaku ในการจัดการกับ yuga พระ shuddodhan มีสองควีนส์ ผู้อาวุโสมี mahmaya และ prajawati เล็กกว่า แต่มีปัญหาไม่มี
Mahamaya ควีนคืนหนึ่งเห็นเผือกกับหกงาและดาวหกเหลี่ยม brght ในฝันของเธอ เดอะสตาร์ได้ป้อนไว้ในร่างกายของเธอ
อิอิ ให้microsoft แปลให้แล้วครับ
อ่านแล้วขำก๊าก


โพสที่ยังไม่ได้อ่าน เมื่อ: 03 มิ.ย. 2011, 21:19 
 
ออฟไลน์
สมาชิก ระดับ 3
สมาชิก ระดับ 3
ลงทะเบียนเมื่อ: 27 พ.ค. 2011, 23:50
โพสต์: 143


 ข้อมูลส่วนตัว


หน้า2 ราชินี conceived ท่ามากวัน เมื่อเธอได้ไปที่บ้านของเธอ s fathr เธอยืน holing สาขาของต้นไม้เส้นทางในป่า lumbini มีบุตรที่เกิดกับเธอ โดยไม่มีความเจ็บปวดใด ๆ เด็กชายคนนี้แปลกทันทีหลังจากเกิดที่ไหนเขาวางเขาดอกไม้โลตัสขั้นตอนขั้นตอนเจ็ดย้าย sprang ขึ้นจากแผ่นดินโลก
Queen mahamaya หายใจของเธอล่าสุดในสองสามวัน การอื่น ๆ ควีน prajawati นำขึ้น prmce แม้ใน sidhartha ของเขาวัยแบเบาะที่ใช้เข้าฌานออกไปข้าง ๆ ของเล่นของเขา ปกครองรู้สึกวิตกเห็นนี้สภาพของเด็ก
บน growind ขึ้น เล็กน้อย มีปรากฏ virtues แปลกในเจ้าชาย sidhartha เขาไม่ได้


โพสที่ยังไม่ได้อ่าน เมื่อ: 03 มิ.ย. 2011, 21:24 
 
ออฟไลน์
สมาชิก ระดับ 3
สมาชิก ระดับ 3
ลงทะเบียนเมื่อ: 27 พ.ค. 2011, 23:50
โพสต์: 143


 ข้อมูลส่วนตัว


หน้า3 shoot กับลูกศรของเขาแม้กวางซึ่งมาพร้อมกับเขา เขาจะอนุญาตให้ทำงานทันที
เมื่อม้าของเขา panted เนื่องจากการทำงานเขาจะ gct ลง ลบของฝุ่น pat lovingly และห้องน้ำห้องอาบน้ำนั้นความรักของเขา
วันหนึ่งหงส์ที่หล่นลงมาในสวนของเขา Pnnce Devadutta มียิงมันลง ด้วยลูกศรของเขา Sidhartha เอาออก aeeow ซักน้ำของบาดแผล และจัดการ bossom ของเขา เมื่อ Devadutta แรง เขาปฏิเสธการผละมัน Metter หมายถึงการศาล แต่การตัดสินใจของศาลไม่รัฐมนตรี sidhartha ตามที่เขาบันทึกไว้ชีวิตของหงส์ เมื่อถูกพอที่หงส์บิน เขาอนุญาตก็เก็บ toflyหน้า4 yashodhara เจ้าหญิงอยู่ที่ชาวต่างชาติ pridal รอบคอของเจ้าชายผู้พิชิต sidhartha การแต่งงานถูก solomnised กับครบกำหนดพิธี
ในขณะวันเกิดของเจ้าชาย astrologers ได้ทำนายว่า เขาอาจจะมีพระ unvissible หรือนักคิดแบบแยก พระ shudbhodhan มีการจัดเรียงสำหรับเจ้าชายต้องอาศัยอยู่ในวังใหญ่ ระกำพูดไม่ถูกการจัดมีซึ่งอาจสร้างความรู้สึกไม่สนใจจากโลกในเจ้าชาย เมื่อเจ้าชายของเขาแสดง ความปรารถนาเพื่อดูการเมือง กัมฮิง Tne ได้ตกแต่งบนมาตราส่วนผลการเมือง เจ้าชาย sidhartha ออกมาเพื่อดูเมืองบนตัวรถ โดยบังเอิญหน้า5 สุดท้ายเจ้าชาย sidhartha อาจจะยืดออกจากโลก King sunddhodhan ต้องรับเขา marred มีพิธี ashok ถูกจัดเรียงการค้นหาเจ้าหญิงที่เขา preferrd เจ้าหญิงทั้งหมดมาสวน โดยเปิดการเสนอ receiye จากมา gopa (yashodhara) เจ้าชายจึงปิดเขาพวงสร้อย และให้การ hre
สำหรับการแต่งงานของ jashodhara ทดลองของความแข็งแกร่งและ knowlcdge ในหมู่ princes ถูกเรียง ไม่มีไม่สามารถเท่ากับเขา ในการใช้ดาบ และด๎วย เขา pierced laksha vedha โดยการใส่สายอักขระบน henu singha กระดูก


:b13:


โพสที่ยังไม่ได้อ่าน เมื่อ: 03 มิ.ย. 2011, 22:10 
 
ออฟไลน์
สมาชิก ระดับ 3
สมาชิก ระดับ 3
ลงทะเบียนเมื่อ: 27 พ.ค. 2011, 23:50
โพสต์: 143


 ข้อมูลส่วนตัว


ก๊ากๆๆ smiley


โพสที่ยังไม่ได้อ่าน เมื่อ: 03 มิ.ย. 2011, 22:15 
 
ออฟไลน์
สมาชิก ระดับ 5
สมาชิก ระดับ 5
ลงทะเบียนเมื่อ: 17 มี.ค. 2011, 21:46
โพสต์: 373

ชื่อเล่น: ฮานะ ธรรมอาสา
อายุ: 28

 ข้อมูลส่วนตัว


ฮานะ :b6:

.....................................................
ผู้ใดประพฤติธรรม ผู้นั้นชื่อว่าบูชาตถาคตอย่างยิ่ง


โพสที่ยังไม่ได้อ่าน เมื่อ: 11 มิ.ย. 2011, 13:07 
 
ภาพประจำตัวสมาชิก
ออฟไลน์
สมาชิก ระดับ 10
สมาชิก ระดับ 10
ลงทะเบียนเมื่อ: 04 พ.ย. 2008, 12:29
โพสต์: 814

ที่อยู่: กรุงเทพฯ

 ข้อมูลส่วนตัว


.."แปลไว้ จะได้เอาไปส่งอาจารย์ ภาคภาษาอังกฤษ ยังงี้เจ้าตัวสบายไปเลยนะ"


โพสที่ยังไม่ได้อ่าน เมื่อ: 11 มิ.ย. 2011, 18:15 
 
ภาพประจำตัวสมาชิก
ออฟไลน์
สมาชิกระดับ 19
สมาชิกระดับ 19
ลงทะเบียนเมื่อ: 18 ก.ค. 2009, 09:26
โพสต์: 1517

แนวปฏิบัติ: วิปัสสนาภาวนา
อายุ: 39
ที่อยู่: ลำพูน

 ข้อมูลส่วนตัว


เมื่อประมาณ 2500 ปีก่อน ประเทศอินเดียถูกปกครองโดยพระเจ้าสุทโธทนะแห่งศากยวงศ์ มีเมืองหลวงตั้งอยู่ที่นครกบิลพัสดุ์ ศากยวงศ์เป็นพวกอารายันที่แยกมาจากราชวงศ์ Eksvaku ในยุคเงิน พระเจ้าสุทโธทนะมีมหสี ๒ พระองค์ คือ พระนางสิริมหามายาเป็นมเหสีเอก กับพระนางปชาบดีเป็นมเหสีรอง แต่ไม่มีบุตร

คืนหนึ่ง พระนางสิริมหามายาได้ฝันเห็นช้างเผือกที่มีงา 6 งากับเห็นดาวฤกษ์ 6 แฉก และดาวฤกษ์นั้นก็เข้ามาในตัวพระนาง

ตอนประสูตร พระนางได้กลับไปที่เมืองของพระบิดา พระนางได้ยืนใต้ต้นไม้ในสวนลุมพีนีโดยเอามือจับกิ่งไม้ไว้ เจ้าชายก็ประสูตรโดยพระนางไม่ได้เจ็บปวดอะไรเลย ราชบุตรแข็งแรงและเดินได้ ๗ ก้าวทันทีหลังจากประสูติ ทุกก้าวที่เดินเกิดมีดอกบัวรองรับผุดมาจากใต้ดิน

พระยางสิริมหามายามีชีวิตอยู่ได้อีกไม่กี่วัน มเหสีรอง พระนางประชาบดี จึงได้เป็นราขินี

แม้ในวัยเด็กเจ้าชายสิทธถะก็ชอบนั่งสมาธิไม่ชอบของเล่น พระบิดามารดารู้สึกเป็นกังวลที่เป็นเช่นั้น เมื่อโตขึ้นมา คุณธรรมของเจ้าชายสิทธถะก็เหมือนจะมีมากขึ้น พระองค์ไม่ยอมยิงธนูใส่กวางที่เข้ามาใกล้พระองค์ แต่ปล่อยให้กวางหนีไป ....

.....................................................
"ธรรมและวินัยอันใด เราแสดงแล้ว บัญญัติแล้วแก่พวกเธอ ธรรมและวินัยอันนั้น จักเป็นศาสดาของพวกเธอ โดยกาลล่วงไปแห่งเรา..."
"... ไม่เที่ยง เกิดดับ ..."


โพสที่ยังไม่ได้อ่าน เมื่อ: 13 มิ.ย. 2011, 10:50 
 
ภาพประจำตัวสมาชิก
ออฟไลน์
สมาชิกระดับ 19
สมาชิกระดับ 19
ลงทะเบียนเมื่อ: 18 ก.ค. 2009, 09:26
โพสต์: 1517

แนวปฏิบัติ: วิปัสสนาภาวนา
อายุ: 39
ที่อยู่: ลำพูน

 ข้อมูลส่วนตัว


เมื่อม้าของพระองค์บาดเจ็บในขณะเดินทาง พระองค์จะลงจากหลังม้า เช็ดฝุ่นด้วยผ้า ... (ภาษาอะไรฟะ แปลมะออก)

วันหนึ่งมีหงส์ที่ถูกเทวทัตยิงด้วยธนูหล่นลงมาที่อุทยานของพระองค์ พระองค์ได้นำหงส์มารักษา เมื่อเทวทัติมาทวงหงส์คืน จึงเกิดเป็นกรณีพิพาทย์ขึ้น ผลการตัดสินให้เจ้าชายสิทธถะเป็นเจ้าของนกเพราะเป็นผู้ช่วยชีวิตนกไว้ เมื่อหงส์แข็งแรงจนบินได้ พระองค์ก็ปล่อยหงส์ไป

พระทางพิมพายโสธาราได้สวมพวงมาลัยอันสง่างามให้กับเจ้าชายสิทธถะผู้พิชิต พิธีอภิเสกสมรสจึงเกิดขึ้น ตอนที่เจ้าชายประสูติ บรรดาโหรได้ทำนายไว้ว่า คติของพระองค์มี ๒ ประการ คือ ได้เป็นพระเจ้าจักรพรรดิ์ หรือได้เป็นศาสดาเอกของโลก พระเจ้าสุทโธทนะได้จำกัดให้เจ้าชายอยู่แต่ในวัง ไม่ให้พูดเรื่องเสร้าโศกหรือเรื่องที่ทำให้เจ้าชายรู้สึกไม่อยากเป็นเจ้าชาย ครั้งหนึ่ง พระองค์ได้ตัดสินใจที่จะเข้าไปดูในเมือง เจ้าชายได้หนีออกจากวังไปดูเมืองโดยรถม้า ...

.....................................................
"ธรรมและวินัยอันใด เราแสดงแล้ว บัญญัติแล้วแก่พวกเธอ ธรรมและวินัยอันนั้น จักเป็นศาสดาของพวกเธอ โดยกาลล่วงไปแห่งเรา..."
"... ไม่เที่ยง เกิดดับ ..."


โพสที่ยังไม่ได้อ่าน เมื่อ: 14 มิ.ย. 2011, 08:21 
 
ออฟไลน์
สมาชิกใหม่
สมาชิกใหม่
ลงทะเบียนเมื่อ: 23 พ.ค. 2011, 17:57
โพสต์: 6


 ข้อมูลส่วนตัว


Supareak Mulpong เขียน:
เมื่อประมาณ 2500 ปีก่อน ประเทศอินเดียถูกปกครองโดยพระเจ้าสุทโธทนะแห่งศากยวงศ์ มีเมืองหลวงตั้งอยู่ที่นครกบิลพัสดุ์ ศากยวงศ์เป็นพวกอารายันที่แยกมาจากราชวงศ์ Eksvaku ในยุคเงิน พระเจ้าสุทโธทนะมีมหสี ๒ พระองค์ คือ พระนางสิริมหามายาเป็นมเหสีเอก กับพระนางปชาบดีเป็นมเหสีรอง แต่ไม่มีบุตร

คืนหนึ่ง พระนางสิริมหามายาได้ฝันเห็นช้างเผือกที่มีงา 6 งากับเห็นดาวฤกษ์ 6 แฉก และดาวฤกษ์นั้นก็เข้ามาในตัวพระนาง

ตอนประสูตร พระนางได้กลับไปที่เมืองของพระบิดา พระนางได้ยืนใต้ต้นไม้ในสวนลุมพีนีโดยเอามือจับกิ่งไม้ไว้ เจ้าชายก็ประสูตรโดยพระนางไม่ได้เจ็บปวดอะไรเลย ราชบุตรแข็งแรงและเดินได้ ๗ ก้าวทันทีหลังจากประสูติ ทุกก้าวที่เดินเกิดมีดอกบัวรองรับผุดมาจากใต้ดิน

พระยางสิริมหามายามีชีวิตอยู่ได้อีกไม่กี่วัน มเหสีรอง พระนางประชาบดี จึงได้เป็นราขินี

แม้ในวัยเด็กเจ้าชายสิทธถะก็ชอบนั่งสมาธิไม่ชอบของเล่น พระบิดามารดารู้สึกเป็นกังวลที่เป็นเช่นั้น เมื่อโตขึ้นมา คุณธรรมของเจ้าชายสิทธถะก็เหมือนจะมีมากขึ้น พระองค์ไม่ยอมยิงธนูใส่กวางที่เข้ามาใกล้พระองค์ แต่ปล่อยให้กวางหนีไป ....ขอบคุณมากครับที่อุส่าแปลให้ Kiss เดียวจะมีมาให้แปลอีก :b13: :b13:


โพสที่ยังไม่ได้อ่าน เมื่อ: 14 มิ.ย. 2011, 08:31 
 
ภาพประจำตัวสมาชิก
ออฟไลน์
สมาชิกระดับ 19
สมาชิกระดับ 19
ลงทะเบียนเมื่อ: 18 ก.ค. 2009, 09:26
โพสต์: 1517

แนวปฏิบัติ: วิปัสสนาภาวนา
อายุ: 39
ที่อยู่: ลำพูน

 ข้อมูลส่วนตัว


Life of Buddha

About two thousand five hundred years ago, there ruled in north India King Shaddodhan of Shakya dynasty. His capital was in the city of Kapilvastu.

Shakya dynasty in ‘Surya Vansha’ is considered to be a branch of Eksvaku dynasty. Lord Rama was born in the Eksvaku dynasty in ‘TretaYuga’. King Shuddodhan had two queens. The elder was Mahamaya and the younger, Prajawati, but he Had no issue.

One night queen Mahamaya saw in her dream a white elephant with six tusks and a hexagonal bright star. The star had entered in her body.

The queen conceived that very day whan she was going to her father’s house. She stood holding the branch of a tree on the way in Lumbini forest. There a son was born to her without any pain. This strange boy immediately after birth moved seven steps wherever he placed his step, lotus flowers sprang up from the earth.

Queen Mahamaya breathed her last in a few days, The other queen prajawati brought up the prince. Even in his infancy Sidhartha used to sit in meditation Leaving aside his toys. The parents felt worried seeing this condition of the child.

On growing up a little, there appeared strange virtues in prince Sidhartha. He did not shoot with his arrows even the deer which came close to him. He would allow it to run away.

When his horse panted due to running, he would get down, wipe off the dust, pat lovingly and shower his affection on it.

One day swan dropped down in his darden. Prince Devadutta had shot it down with his arrow. Sidhartha took out the arrow, washed its wound and held it to his bossom. When Devedutta demanded it, he refused to part with it. The metter reached to the court, but the decision of the court was in favour of sidhartha as he had saved the life of the swan. When the swan was fit to fly, he allowed it to fly away.

Last prince Sidhartha may be detached from the world. King Sunddhodhan wanted to get him married. An ‘Ashok’ ceremony was arranged to find out which princess he preferred. All the princess came to the garden by turn to receive presents from the hands of the prince. Last of all when princess, Gopa (Yashodhara) came, the prince took off his garland of jewels and give it to her.

For the marriage of Jashodhara a trial of strength and knowledge among the princes was arranged. In this prince Sidhartha proved to be the ablest. None could equal him in the use of sword and in riding. He pierced the ‘Laksha Vedha’ by putting the string on the unbending ‘Singha Henu’.

Princess Yashodhara placed the pridal garland round the neck of victorious prince Sidhartha. Their marriage was solomnised with due ceremony.

At the time of the birth of the prince, astrologers had predicted that he would either be an unvissible king or a detached thinker. King Shudbhodhan had arranged for the prince to reside in a big palace. No old man or sick person was to go there. No talk on grief was to be held there which might create feeling of detachment from the world in the prince. Once the prince expressed his desires to see the city. The king got the city decorated on a grand scale. Prince Sidhartha came out to see the city on a chariot. By chance he happened to see an old man moving with the help of a stick.

For the second time he went out to see the city disguised an ordinary merchant in the company of the son of the minister. This time he happened to see a sick man with wounds all over his body. The Prince supported him to rise up.

15 On the third occasion when he went out to see the city on a chariot, peoples were seen carrying a dead body.

Evening one has to face old age and disease. They destroy beauty strength and body. Every one has to die some day or other. This was clear to him by seeing the old the sick and the dead. He felt completely detached from the pleasures of the world. From him onward he was seized with the one and the only one idea. How to attain immortality. One night he went out of his house leaving behind his wife Yashodhara and the newly born son, Ruhul.

The name of prince Sidhartha’s Horse was ‘Kanddhak’. He continued moving on it. His only companion was the charioteer ‘Chhandak’. When he was crossing river ‘Anama’ on his horse Chhandak also swam across, holding the tail of the horse.

18 After crossing the river, the Prince cut off his long hair with a sword. He cast off his royal garments and ornament and giving these to his charioteer bade him to return with his horse.

In search of true religion, Prince Sidhartha went to several scholars. All the aminent scholars of that time in the neighbourhood, accorded him a warm reception.

Finding real knowledge no where the Prince decided to undergo ‘Tapasya’. The knowledge acquired from books did not satisfy him. He sat in ‘Aasam’ under a tree without food and water. Due to autere penance he was reduced to akeleton.

One day there appeared in the forest some women dancing and singing. The theme of the song was “Do not stretch the wire of the lyre, so tight that it may break nor leave it so loose that no music is produced” Buddha took a lesson from this song that for salvation a proper blending of happiness and misery is the right thing and not austere penance. He gave up penance and adopted the middle course.

He started from there and sat under a Banyan tree. A women named Sujata had promised to the God of the tree that if she was blessed with a son she would offer rice cooked in milk with due ceremony seeing Gautam under the tree she thought that the God of the tree had appeared in person. She offered the rice cooked in milk with great respect.

After eating the rice offered by Sujata, Gautam saw a Brahmin named Swastik going with kush. He requested the Brahmin to give him the kush. The Brahmin gave it to him with great respect.

Now Gautam spread the kush under the bodhi tree and sat with the determination that he would rise up only after getting enlightenment. The God of temptations Duratama ‘mar’ came there knowing his determination, with the Fairies and demons. He started his efforts to frighten him and to offer him temptations of different types. But Gautam remained firm and there was not even the least deviation in his meditation.

All efforts of ‘Mar’ proved futile, He returned with his companions completely vanquished. Gautam attained, enlightenment. He be came ‘Buddha’

After attaining Buddhism he came to kashi. To the five Brahmins who were with him in the beginning of his meditation and had returned disappointed finding him detached from penance, he preached the way to enlightenment. These five Brahmins were the first recipient of Buddha’s blessings.

Gradually the number of his follower started in creasing. He started the change in the wheel of religion at a place named ‘Sarnath’ near kashi. The following were the four principles of his teaching known as four noble truths, viz.

(a) Right view (e) Right livelihood

(b) Right resolve (f) Right efforts

(c) Right speech (g) Right mindfulness

(d) Right action (h) Right concentration.

Many people accepted the teaching of Buddha In course of his wandering. Buddha went to the Kashyap branmins.

Their lived a deadly poisenous snake in the ‘Agni Shala’ of the Kashyaps. When Buddha sat there, the serplnt came out and rushed at him but no sooner did Buddha cast a glance at it, then the serpent was pacified and it sat in his begging bowl.

Once their broke out an eternal fire on Gaya Shirsh ‘mountian’ Showing the burring mountain, Buddha told his disciples ‘The whole world is burning with jealousy and grief. A wise man is he who starts in search of self enlightenment coming out of this deadly fire.

From Gayashirsh mountion Gautam reached Rajgrih. On receiving the news of his arrival King Bundusar went with his queen, prince, and ministers to receive him. He be came a disciple of Buddha.

Moving through different places Buddha reached the city of his father.
When King Shuddodhan came to know that his son was begging alm in his own city he felt greatly aggrieved. He went to Gautan with his ministers. Buddha consoled him by explaining the religion of sacrifice.

At the repuest of King Shuddodhan, he went to the royal palace for begging. To devoted Yashodhara, he appeared in person. Yashodhara fell down at the feet of her husband.

There after Yashodhara taught her son Ruhul to go to his father and ask for paternal wealth child Rahul went to his father to ask for paternal wealth. Buddha took him in his company. His property was dedication and sacrifice. He brought Ruhul and made him join the Sangha of the Parivra jakas.

Some people out of jealousy, had started opposing Buddha. They used to say ‘Gautam has no power’. To pacify them, Buddha agreed to show his miracle at the insistence of his disciples.

He sucked a Mango and buried its stone underground and washed his hands over it. Immediately it sprouted and took the shape of a big tree in no time. It bore fruits. Buddha also performed other miracles.

Once Gautam Buddha remained in the forest away from his disciples for some time. There an elephant and a monkey served him with fruit flower and water.

A robber of sri vasti named Angulimal wanted to prepare a garland of fingers by killing a thousand persons. He had killed many men. When Buddha happened to pass that way he rushed at him in order to kill him. Buddha was moving with the ordinary speed, but the robber failed to reach him even by running to wards him. In the end Buddha, by his teaching, detached him from his evil action.

There lived a Yoksha in Arvik village near the City of Sri Vasti. His abode was in a banyan tree. The villagers used to give one man every day as his food. In course of his wandering Buddha reached there and sat under the same banyan tree. No power of the Yaksha could influence Buddha. On the other hand he gave up violence through the teachings of Buddha.

Once Buddha saw a shepherd driving his sheep. One of the lambs had an injury in its feet. It was limping with difficulty. It lagged behind others due to this. Its mother repeatedly turned behind to see it. Buddha took the lamb in his lap and continued moving behind the sheep.

Prince Devadutta was the chief among those who have enimity to wards Buddha. He incited King Ajat Shatru to kill Buddha by letting Loose a mad elephant named Nilgiri. But the elephant sat down before Buddha and started throwing the dust under his feet over its body.

Bishikha was the wife of the treasurer of King Prashanjeet. She was deeply religious minded. She Begged Buddha for the Gift. That she might arrange for the dress, grain, fruits, medicine and diet of the Bhikshukas. Her devotion was always selfless.

The son of ‘Krisha Guatami’ died. She came to Gautam Buddha with his dead body. Buddha said, I shall bring back your son to life if you bring me a handful of mustard seed from a house where no one has died Krisha Gautami moved to several houses at last she thoroughly under stood that when death occurs in every house and all have to die how could her son alone can be Brought back to life? This was Buddha’s peculiar way of imparting his teachings.

He showed kindness to all the dancing girl, Amrapali, cordially invited him. He went to her house with his disciples. Through his teachings, she was converted into a sincerely religious soul. She donated the mango grove where Buddha had stayed and donated it for the construction of Sangharam.

From time to time Buddha explained to the people the mystries of their religion. Seeing the Vaishya Sigal Saluting t he four directions, Buddha said to him, “Do not commit violence, do not steal. Do not tell a lie and do not be in the company of a woman other than your wife.” These are the four cardinal points of religion, while saluting the four directions a promise should made not to commit a sin. He gave him other pieces advice also.

In this way he explained to a Brahmin named Bharadwaja that the highest person is one whose action is the noblest and most respected. The pride of one born in a high family is false if his action is not noble.

King Prashanjeet came to Buddha saying that the Bhikshukas were accepting water from the hands of every one which was improper. Gautam Buddha explained to him that the Bhikshukas did not belong to any caste. For them it was certainly not proper to accept water or food every where. But they should respect good behaviour, devotion, and religion of man,

In this way lord Gautam Buddha showed the way of true religion to every section of people through his preaching. He delivered his last massage to Anand and other Bhikshukas at a place called ‘Chaplya Chaitya’.

After this preaching when Anand went to way with the Bhikshukas, the God, ‘Mara’ came and prayed to Gautam saying ‘Guatam’ your work is done, You should now accept Nirwana’ Tathagata accepted the request of Mara.

On returning when Anand came to know that the lord had renounced the solemn promise of life, he was over whelms with grief Tathagata consoled and pecified him.

On arrival at Kusinagar from there, he asked Anand for water. There was a small river through which five hundred carts had passed just then. Still its water was pure. Anand brought that very water and made Buddha drink it.

There after, in the shall forest of the Mallahs at Kusinagar, he ley down for the last time on the bed sheet spread by Anand between two shall trees. while lying down. He attained ‘Pari Nirvana.’

At the Nirvana of Buddha Bhikshu Sanghas with the whole country were over whelmed with sorrow beyond measure. At last his funeral rites were performed with greats lemnity. His ashes were kept in stupas at eight places in the country. One stupa was built at the place where the funeral pyre was lighted and the other, where the ashes were preserved. There ten stupas in all were built in memory of the Buddha.


... ใครอยู่ว่างๆ ก็ช่วยแปลต่อให้จบทีเน้อ smiley

.....................................................
"ธรรมและวินัยอันใด เราแสดงแล้ว บัญญัติแล้วแก่พวกเธอ ธรรมและวินัยอันนั้น จักเป็นศาสดาของพวกเธอ โดยกาลล่วงไปแห่งเรา..."
"... ไม่เที่ยง เกิดดับ ..."


แสดงโพสต์จาก:  เรียงตาม  
กลับไปยังกระทู้  [ 12 โพสต์ ] 

เขตเวลา GMT + 7 ชั่วโมง


 ผู้ใช้งานขณะนี้

กำลังดูบอร์ดนี้: Google [Bot] และ บุคคลทั่วไป 19 ท่าน


ท่าน ไม่สามารถ โพสต์กระทู้ในบอร์ดนี้ได้
ท่าน ไม่สามารถ ตอบกระทู้ในบอร์ดนี้ได้
ท่าน ไม่สามารถ แก้ไขโพสต์ของท่านในบอร์ดนี้ได้
ท่าน ไม่สามารถ ลบโพสต์ของท่านในบอร์ดนี้ได้
ท่าน ไม่สามารถ แนบไฟล์ในบอร์ดนี้ได้

ค้นหาสำหรับ:
ไปที่:  
Google
ทั่วไป เว็บธรรมจักร